Totul despre Vitamina C

Vitamina C - Hormonul antistres

O imagine cat o mie de cuvinte http://www.whale.to/vaccine/every_second_child.html

Fata de celelalte vitamine, particularitatea Vitaminei C este că... nu este o vitamina. A fost descoperită imediat după descoperirea vitaminelor A si B, si neavând încă capacitate de a o sintetiza in laborator, pe baza faptului că era conținută in unele fructe, a fost denumită Vitamina C.
In 1933, cercetătorul polonez Tadeus Reichstein (1897-1996) realizează prima sinteza de acid L-abscorbic pe baza de glucoză.
Formula bruta a HAS: C6H8O6 (acid ascorbic) este mult mai apropiata de cea a unei glucoze decât a unei amine, iar denumirea ei improprie se datorează doar conjuncturii perioadei când a fost descoperita. Ea este in realitate un glucozid care poate fi creat prin sinteza bacteriana pe scara industriala.
Astăzi, când cercetările unor savanți onești au permis înțelegerea multiplelor procese biologice care depind de Vitamina C, aceasta trebuie redenumită din punct de vedere științific drept Hormon Anti Stres (HAS).

In 1940, 1 kg de HAS de sinteza costa in jur de 25.000 lei Kg, acum preţul public este de 50 lei Kg, ceea ce la o rație de 1g pe zi, ar fi suficient pe 3 ani.
Din anii 1960 au fost puse la punct metod biotehnologice de fermentație la scara industriala pentru obţinerea acidului ascorbic. Din păcate, 99,99% din aceasta producției este folosita doar ca antioxidant (E300, E301) in industria alimentara si nu se afla in stare bruta direct la îndemâna particularilor.
Spunem din păcate, pentru ca vitamina C se oxidează foarte repede la umiditate, lumina si căldură.

Linus Pauling a fost cel mai celebru susţinător al Vitaminei C. Născut in 1901, Profesorul Pauling obţine premiul Nobel în chimie in 1954 pentru studiile sale despre structura proteinelor si fenomenele de oxidoreducţie. El obţine un al doilea premiu Nobel in 1963 pentru acţiunea sa împotriva testelor nucleare in atmosfera. Gratie lui s-a  implementat discret si un protocol împotriva radiaţiilor ionizante:

Vitamina C: comparaţie cu alte mamifere.

Imensa majoritate a animalelor si vegetalelor pot sintetiza propria lor Vitamina C printr-o secventa de patru faze enzimatice care convertesc glucoza in Vitamina C. Reptilele si pasările produc aceasta sinteza in rinichi. Printre vieţuitoarele care nu mai au capacitatea de a sintetiza HAS sunt simienii (in special "the haplorhines" subcategoria din care fac parte si fiinţele umane), cobaii, unele păsări si insectele. Toate aceste specii sunt "vitregite" de L-gulono-y-lactonă oxidază (GULO), care este necesara in ultima faza a sintetizării glucozei in acid ascorbic, mai bine zis au o forma alterata genetic: Pseudogene gulo.

Animalele nu depind exclusiv de Vitamin C din hrană, ci o pot sintetiza în ficat din glucoză şi alte substanţe. Deci vitamina C nu este un element sine qua non, ci un produs de sinteză. Exact aceeaşi moleculă se obţine la nivel industrial prin biosinteză cu ajutorul levurii Saccharomyces cerevisiae prin transformarea glucozei. Faptul ca o găsim cu predilecţie in fructe acide tine de conservarea ei naturala.
 
Meniul cimpanzeilor (nici ei nu sintetizează vitamina C) in rezervaţii conţine aproximativ 5g de vitamina C  de ori mai mult. Poate acest este motivul pentru care cimpanzeii in captivitate nu suferă de paradentoză... pardon, am vrut sa spun scorbut.

Vitamina C - cel mai puternic antidot contra ingestiei accidentale de substanţe toxice

Dr. francez Pierre Bastien dovedeşte inca din anii 60 ca Vitamina C intravenos este cel mai puternic antidot pentru orice otrava sau venin. In 1971, după zeci de cazuri salvate si indignat de imobilismul autorităţilor, înghite in prezenta celor de la Lancet 60 de g de ciuperca otrăvitoare Amanites phalloides, (doza mortala fiind de 40 de g) protejându-se cu doar 1g vitamina C intravenos. Protocolul sau este publicat in anul 2000 protocolul sau este menţionat pe situl oficial al Ordinului Medicilor

Şobolanul nu are portocale in ficat dar sintetizează 1-3 g de vitamina C zilnic. Dovada cea mai elocventa este faptul ca şobolanii din marile oraşe nu mai pot fi otrăviţi. Un şobolan liber sintetizează 4.5 g pe zi; un şobolan in captivitate: 15,2 g. La avalanşa de glucide rapide din tomberoane, şobolani reuşesc astăzi sa sintetizeze cantităţi de vitamina C care-i apără de orice otrava. 
Din acelaşi motiv se folosesc in testarea medicamentelor (drugs) doar acei șoareci de laborator numiţi cobai, pentru ca sunt o specie de rozătoare cu aceeaşi deficienta in sintetizarea Vitaminei C ca si oamenii. Altfel, erau imuni la efectele adverse ale medicamentelor si nu s-ar putea face testele. Doza zilnica recomandată

Doza zilnica recomandată oficial de vitamina C este de 60 de mg...
Întrucât nu-mi permit sa fac recomandări care depăşesc cadru legal, am sa descriu mai jos cantitatea pe care o folosesc personal in cadru familial si motivul pentru care folosesc aceste cantităţi.
Sunt cu totul de acord ca vitaminele si oligoelementele esenţiale trebuia sa fie obţinute prin alimentaţie. Vitamin C este doar excepţia care confirma regula, întrucât intervine pe fondul unei excepţii: omul face parte din acel 1% dintre speciile animale care nu-şi mai pot sintetiza propriul Hormon Anti Stres.

Într-o situaţie asemănătoare: in tratamentul persoanelor cele mai stresate din punct de vedere mental - schizofrenicii - s-au injectat 90g Vitamina C cu zero rejet in urina
In cazul persoanelor adicţie de droguri, aceleaşi rezultate  http://www.whale.to/v/kalokerinos2.html
S-au obţinut rezultate extraordinare in boala oaselor de sticla la noi născuţi, unde Dr. Archie Kalokerinos un a salvat sute de copii de la boala oaselor de sticla cu 2g de vitamina C pe zi.

In cazul Vitamina C exista o incompatibilitate de facto cu orice "îndulcitor": Având o formula chimica apropriata de cea a glucozei, cele doua molecule dispun de acelaşi transportator si de acelaşi receptor pentru a pătrunde in celula, prioritar fiind glucoză. Aşadar orice îndulcitor natural sau chimic, de la Maltodextrina sau mierea de albine, adăugat la o doza de vitamina C, va diminua enorm asimilarea acesteia prin "competiția de taxi" pentru a intra in celula. Oare de ce Vitamina C se găseşte cu prioritate in fructele acre si acide? Pentru ca in Natura  lucrurile sunt chibzuite cu rost. In schimb, orice tableta de Vitamina C "îndulcită" sau cătină pusa cu miere la borcan îşi anulează mult din asimilarea Vitaminei C la nivel celular.

Prezint aici mai jos un rezumat din revista Nutritional (referinţă pe plan mondial in domeniu):  Carr AC, Bozonet SM, Pullar JM, Simcock JW, Vissers MC. A Randomized Steady-State Bioavailability Study of Synthetic versus Natural (Kiwifruit-Derived) Vitamin C. Nutrients. 2013 Sep 17;5(9):3684-95. doi: 10.3390/nu5093684.          

In acest studiu, cercetători neozeelandezi au comparat un kiwi cu un comprimat de vitamina C. Vitamina C (acid ascorbic) este o molecula antioxidanta prezenta in fructe si legume. Kiwi, caisele sau pătrunjelul, precum si agrumele (lămâi, portocale, grefe) sunt bogate in vitamina C.  Pentru a decide daca organismul asimilează la fel de bine vitamina C de sinteza comparativ cu cea din alimente, cercetătorii au recrutat 36 de tineri nefumători.
Aceştia au primit o jumătate de kiwi pe zi, corespunzând cu un comprimat de vitamina C timp de 6 luni. Apoi, cercetătorii au prelevat nivelul de vitamina C al participanților pentru a evalua bio disponibilitatea celor doua sorturi utilizate. Bio disponibilitatea reprezintă procentul absorbit de către intestine si disponibil pentru procesele metabolice.

Rezultatele studiului: Nivelul de acid ascorbic in sânge a crescut treptat in cele 6 săptămâni ale studiului de la 23 µmol/L  la 50 µmol/L. Nu s-au găsit diferenţe semnificative intre cele doua grupuri. S-a constatat creşterea nivelului de vitamina C si in urina, in celulele imunitare si musculare. Celelalte moleculele naturale aflate in kiwi nu par deci sa mărească, nici sa inhibe bio disponibilitatea vitaminei C.
In concluzie, vitamina C sintetica si cea naturala au aceeaşi formula chimica si sunt percepute la fel de către receptorii celulei. Fructele si legumele conţin si  alte molecule (bioflanoizii) care bineînţeles vor influenţa pozitiv  bio disponibilitatea acesteia pe cale bucala.  Sa ţinem cont insa ca un şobolan nu mănâncă fructe si legume proaspete, ci sintetizează Vitamina C in ficat din resturile bogate in glucide ale alimentaţiei fast-food.

Exista si temerea producerii de oxalaţi (piatra la rinichi) ca urmare a ingerării de doze de peste 2g de Vitamina C. Consider ca sursa principala a acestor oxalaţi sunt alte alimente si posibila lor eliminare prin urina este un semn bun, . Vitamina C poate aduce chiar un aport benefic in acest sens.

Nu in ultimul rand, trebuie sa constientizam ca traim intr-o lume din ce in ce mai  iradiata, atat ionizant cat si neionizant. Si aici Vitamina C si-a aratat valentele:
- Vitamin C proven to help protect Fukushima victims from radiation
- Effect of Vitamin C and anti-oxidative nutrition on radiation-induced gene expression in Fukushima nuclear plant workers

Alegerea unei vitamina C de calitate.(Indentificare internaţionala: CAS 50-81-7)

  Vitamine C bio asimilabila este Acidul L-ascobic dextrogire, unde:
  - L  desemnează configuraţia spaţială levogira a atomului de carbon
  - D desemnează devierea polarizata a luminii.
  - Puritate minima         99%
  - Interval de fuziune     189/193°C
  - Rotație specifica      (10% dans H2O) + 20,5° à + 21,5°
  - Ph (2% dans H2O)       2,1 la 2,8
  - Pierderi la desicare   (105°C) <0,11%
  - Metale grele          < 11ppm
  - Conținut acid oxalic  <0,21%
  - Cenușă sulfata        <0,11%


Caracteristicile subliniate cu roşu trebuiesc cerute comerciantului pentru a se asigura de achiziţionarea unei Vitamine C de calitate.

Sănătate.