Unul dintre efectele principale ale terapiei cu Plasma Quinton este detoxifierea celulelor corpului prin aport de minerale direct asimilabile in organism si eliminarea acelor elemente minerale anorganice care incetinesc metabolismul. Apa marii accelereaza functiile excretorii de 2 pana la 4 ori. Rinichii, ficatul, bila, pancreasul precum si intregul traiect digestiv sunt eliberate de multitudinea de elemente toxice asimilate acolo de-a lungul anilor, ajutand celulele sa revina la starea lor initiala, primordiala. Cu alte cuvinte, initializeaza o reintinerire a tuturor organelor interne.

Plasma Quinton izotonica are proprietati tonifiante in bolile neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson, etc... Forma izotonica se administreaza in mod regulat inclusiv nou-nascutilor. Folosita extern, ajuta in afectiuni epidermice: boli de piele, rani usoare, micoze, acnee, candidoza si gingivita. 

Rene Quinton a demonstrat că apa de ocean, în anumite condiţii, este virtual identică cu plasma sanguină a mamiferelor. Cu ajutorul mai multor medici eminenţi, a folosit cu succes apa de ocean ca un agent vindecător la mii de pacienţi din Franţa şi Egipt, la începutul anilor 1900. Cancerul era aproape necunoscut în acele zile, dar multe alte boli au răspuns pozitiv la injecţiile cu apă de ocean diluată – o adevărată „plasmă marină” care poate să remineralizeze un corp bolnav, să normalizeze nivelul pH-ului acestuia şi să echilibreze electroliţii din corp, corectând, prin urmare, cauzele fundamentale ale multor boli prin intermediul regenerării „terenului intern”.

In cura marina nu se foloseste apa infestata cu diverse deseuri de la tarm, ci doar cea din larg, din zonele cu vortexuri de plancton. Plasma Quinton nu se recoltează la întâmplare din mare. Pregătirea ei variază în funcţie de distanţa faţă de tarm, de climat şi de vegetaţia marină. Intre recoltarea din ocean si inserarea in fiole, Plasma Quinton nu trebuie să atingă niciun fel de metal si trebuie menţinută rece, deoarece încălzirea ei îi distruge proprietăţile fortifiante. Trebuie să fie transportată şi păstrată în vase de sticlă sau în containere de plastic speciale. Apoi trebuie testată şi micro-filtrata la rece într-o manieră care previne alterarea ei şi păstrează neschimbată proprietatile ei coloidale.

Apa de ocean în starea sa originară şi primară avea doar un sfert din conţinutul salin pe care îl are acum şi acest lucru este încă reflectat în conţinutul salin al sângelui şi al lacrimilor. Oceanele au devenit mai concentrate de-a lungul timpului şi apele lor sunt acum mult prea sărate pentru a fi băute în cantităţi mari.

Se tine cont foarte mult de zona din care se recolteaza apa respectiva, de puritatea apei, cantitatea de zoo- si fito-plancton continuta, salinitate etc. Apoi Plasma Quinton se dilueaza cu apa pura pana la atingerea unei salinitati izotonice asemanatoare cu cea a sangelui uman de 9 grame/litru. Din acest format se pot consuma intre trei si 6 fiole de 10ml  zilnic.

Exista si forma Hypertonica, necesara in perioada unui efort sustinut, precum cel al unei competitii sportive.